Så dyrt bliver det at emballere i 2025

Foreløbige beregninger viser, at det kommende producentansvar på emballage kan medføre en stigning i detailsalgspriserne på omkring 2 pct.

Nyhed 22. februar 2024

Når ca. 40.000 danske virksomheder til næste år bliver omfattet af et producentansvar for deres emballage, stiger deres produktionsomkostningerne betydeligt. Kollektivordningen VANA, som tilbyder at varetage producentansvaret for virksomhederne, oplyser, at eksperter har estimeret, at det kan give en stigning i detailsalgspriserne på ca. 2 pct. Det er set over en bred kam på tværs af alle brancher i Danmark.

Baggrunden for den forventede stigning i detailsalgspriserne er selvfølgelig, at producentansvaret på emballage øger virksomhedernes administrationsomkostninger, og at virksomhederne nu skal betale for indsamling, sortering og oparbejdning af deres emballager.

Marianne Roed Jakobsen
Adm. direktør, VANA

Producentansvaret for emballage betyder, at virksomhederne skal sikre, at deres emballage bliver indsamlet og leveret til et sorterings- og genanvendelsesanlæg. Sideløbende med det skal virksomhederne lade sig registrere hos Dansk Producentansvar og rapportere deres forbrug af emballage. Hvis de ikke ønsker at gøre det selv, kan de tilmelde sig en kollektivordning som VANA.

Forbruget skal der så betales for, og princippet er, at desto mere emballage, virksomheden forbruger, desto mere skal virksomheden betale. Nogle former for emballage er i den forbindelse billigere end andre, fordi de har et højere genanvendelsespotentiale. For eksempel bliver papir og pap billigere at forbruge end plastik.  

Få et prisestimat på affaldshåndtering i 2025 her.

Det bliver meget forskelligt fra branche til branche - og fra virksomhed til virksomhed – hvor stor en del af omkostningerne, der ender hos kunden. Samtidig ser vi, at mange af vores store medlemsvirksomheder arbejder både strategisk og innovativt i forhold til f.eks. at nedbringe deres emballagemængder. Den viden vil vi gerne bidrage til at skalere ud på tværs af brancher.

Marianne Roed Jakobsen
Adm.direktør, VANA

Mere om VANA

VANA er etableret af Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv og DagSam og har allerede mange af landets største produktionsvirksomheder som medlemmer.

Læs mere om vores stiftere her.
Se et udvalg af vores medlemmer her.

VANA har desuden oparbejdet en bred vifte af udenlandske samarbejder, som gør, at danske virksomheder kan få løst deres producentansvar i deres eksportmarkeder.

Læs mere om vores partnerskaber her.

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.