Indberetning af engangsemballage
Som et led i implementering af producentansvaret for emballage, skal I lave en såkaldt puljeindberetning af jeres tilgængeliggjorte mængder i foregående år.
Puljeindberetninger – virksomheder med mængder over 8 ton
I skal lave to puljeindberetninger af jeres reelle tilgængeliggjorte emballagemængder for perioden inden producentansvaret på emballage træder i kraft (oktober 2025):
- Puljeindberetning af reelle tilgængeliggjorte emballagemængder for 2024
- Puljeindberetning af reelle tilgængeliggjorte emballagemængder for januar-september 2025.
Puljeindberetningerne skal ske i de materialekategorier, I har registreret i Medlemsportalen.
Puljeindberetning af reelle tilgængeliggjorte emballagemængder 2024
Senest 30. april 2025 skal I rapportere jeres reelle tilgængeliggjorte mængder for 2024 i VANAs Medlemsportal. VANA verificerer herefter jeres rapporterede mængder og sørger for den lovpligtige indberetning til Dansk Producentansvar (DPA), som skal ske senest 31. maj 2025.
Puljeindberetning af reelle tilgængeliggjorte mængder januar-september 2025
Efter producentansvaret træder i kraft (oktober 2025) skal I rapportere jeres reelle tilgængeliggjorte mængder for januar til og med september 2025, så VANA kan medtage dem i den lovpligtige indberetning til DPA senest 31. maj 2026.
Fra oktober 2025, når producentansvaret træder i kraft, skal I løbende rapportere jeres emballagemængder til VANA i Medlemsportalen. Læs mere om den løbende indberetning her.
Jeres løbende rapporteringer bliver akkumuleret til en årlig indberetning. Der er derfor ikke brug for flere puljeindberetninger, med mindre I begynder at tilgængeliggøre andre/nye materialekategorier, end dem I allerede har registreret. I de tilfælde skal I indberette jeres forventede tilgængeliggjorte mængder i indeværende år, senest 14 dage før I begynder tilgængeliggørelse.
Se mere under registrer virksomhed her.
Der skal indberettes i kilo for mængderne af hhv. erhvervsemballage og husholdningsemballage. Det betyder rent praktisk, at I skal give jeres bedste bud på, om den emballage, I sætter på markedet, ender i husholdnings- eller i erhvervsaffald – det vil sige, om det ender hos en privat forbruger (B2C) eller hos en virksomhed (B2B). Læs mere om affaldsbehandling af husholdnings- og erhvervsaffald her.
I skal også oplyse, hvis I ved, om emballagen skal sorteres som restaffald eller farligt affald.
Læs mere om sortering- og indsamlingskrav i Danmark her.

Puljeindberetninger – virksomheder med mængder under 8 ton (administrativ bagatelgrænse)
Virksomheder, der tilgængeliggør under 8 ton engangsemballage i et kalenderår kan vælge kun at indberette oplysninger om vægten af den samlede mængde tilgængeliggjorte engangsemballage i det pågældende kalenderår, fordelt på hhv. husholdnings- og erhvervsemballage.
Læs mere om den administrative bagatelgrænse her.
Miljøgraduering - løbende rapportering fra okt 2025
Detaljeringsgraden for de miljøgraduerede bidrag og designkriterier for hver materialekategori fremgår af emballagebekendtgørelsen.
Læs mere om de miljøgraduerede bidrag her.
Få et prisestimat på behandlingen af jeres emballageaffald i 2025 her.