Rapportering emballage
Den løbende rapportering skal miljøgradueres, fordi virksomheder skal betale mindre for de emballager, der kan genbruges eller genanvendes. Det betyder, at emballager i rød sats bliver pålagt 35 % meromkostning.
Miljøgradueringen skal sikre omkostningsneutralitet for hver enkel materialekategori, så virksomhederne i en materialekategori samlet set ikke betaler mere eller mindre end de faktiske omkostninger til affaldsbehandlingen.
Se lovgivningen med designkravene og Miljøstyrelsens vejledning til fastsættelse af de miljøgraduerede bidrag her.
Rapportering
Virksomheder skal rapportere reelle tilgængeliggjorte mængder løbende til VANA.
Der er to typer rapportering: månedlig (for virksomheder med mængder over 8 ton årligt) og kvartalsvis (for virksomheder med mængder under 8 ton årligt).
Månedlig rapportering – virksomheder med mængder over 8 ton
Virksomheder skal hver måned rapportere foregående måneds reelle tilgængeliggjorte mængder.
Rapportering sker i følgende kategorier:
- pap - to satser (rød/grøn)
- papir - to satser (rød/grøn)
- jernholdige metaller - to satser (rød/grøn)
- aluminium - to satser (rød/grøn)
- glas - to satser (rød/grøn)
- fleksibel plast - tre satser (rød/gul/grøn)
- hård plast - tre satser (rød/gul/grøn)
- hård PET - tre satser (rød/gul/grøn)
- skumplast - tre satser (rød/gul/grøn)
- mad- og drikkevarekartoner - tre satser (rød/gul/grøn)
- træ – miljøgradueres ikke
- tekstil – ingen betaling
- porcelæn – ingen betaling
- kork – ingen betaling
- keramik – ingen betaling
- andet – ingen betaling.
Eksempel på miljøgradueret rapportering
Medlemsportalen åbner for rapportering i de kategorier, I har registreret.
For at finde ud af om I skal rapportere i rød, gul eller grøn, skal I anvende designkravene i bilag 14 i bekendtgørelsen og Miljøstyrelsens vejledning. Find dem her.
For mere viden om miljøgradueringen, se her.
For virksomheder med mængder under 8 ton (administrativ bagatelgrænse)
Virksomheder, der tilgængeliggør under 8 ton engangsemballage i et kalenderår, kan vælge kun at rapportere oplysninger om vægten af den samlede mængde tilgængeliggjorte engangsemballage fordelt på hhv. husholdnings- og erhvervsemballage.
Rapporteringen skal ske kvartalsvist.
Dataindsamling ud fra designkravene
Der stilles ingen officielle krav til jeres proces for dataindsamling, og hvordan I strukturerer jeres data. Men det er jeres ansvar at sikre, at I har alle de nødvendige emballagedata, der skal til for at kunne indrapportere korrekt til myndighederne og placere jeres emballagemængder i enten rød, gul eller grøn kategori.
I kan strukturere jeres data og indsamling med henblik på at kunne opfylde kravene til indrapporteringen ud fra, hvad der giver bedst mening for lige netop jeres virksomhed. Det er designkravene i de miljøgraduerede bidrag, der sætter detaljeringsgraden for de data, som skal indhentes.
Hjælp til dataindsamling og rapportering
Der findes mange forskellige udbydere af programmer til datahåndtering samt digitale softwareløsninger til kategorisering og rapportering af producentansvarsforpligtelser på tværs af landegrænser. I bør derfor i den indledende fase også overveje jeres eventuelle behov for både datahåndtering og rapportering.
Læs om muligheden for at få hjælp til opgaven gennem VANAs partnerskaber.
Fordelen ved at vælge eksterne dataplatforme og digitale softwaresystemer, der er specialister i producentansvarsrapportering er, at det kan hjælpe jer med at opsætte præcis de datapunkter, I har behov for, og strukturere jeres dataindsamlingsproces, eksempelvis på tværs af de lande som I opererer i.
Flere udbydere tilbyder også producentansvarsrapportering, der kan genereres direkte i deres systemer. Disse tilpasses jeres specifikke behov for de respektive lande, som I tilgængeliggør emballager i.
Læs mere om VANAs partnerskaber til datahåndtering og international compliance her.
Vælger I at opsætte jeres egne systemer, skal I være opmærksomme på at få alle datapunkter med. VANAs medlemsportal kan integrere med alle løsninger. I har således mulighed for at overføre jeres data direkte fra eget system eller fra vores samarbejdspartneres systemer.
Indberetningsmuligheder hos VANA
VANAs system til indberetning af data er udviklet med udgangspunkt i, at det skal være så nemt som muligt for jer at indberette jeres emballagedata. Derfor kan vores system integrere med alle systemtyper, så I har mulighed for at vælge den løsning, der passer bedst til jeres virksomheds forretningssystem og set up.
I kan i 2025 vælge at indberette data til VANAs system på flere måder:
- direkte i VANAs Medlemsportal ved at udfylde felter
- overføre data, eksempelvis fra en Excel-fil via en API-integration mellem systemerne.
Overførsel af data gennem den sidste løsning kræver, at emballagedata overføres i det dataformat, som VANAs interface understøtter. Det betyder, uagtet om I benytter en ekstern partner til dataindberetning eller egne systemer, at I skal kunne overføre i det korrekte format.