FAQ - Registrering og indberetning
Hvis I ikke allerede er registreret eller er en ny virksomhed, skal I registrere virksomheden og indberette jeres forventede tilgængeliggjorte emballagemængder for indeværende år i myndighedsregistret med det samme. Er man medlem af VANA kan registrering og indberetning foregår direkte gennem Medlemsportalen.
Medlemmer af VANA kan indberette og rapportere i Medlemsportalen.
Fra 1. oktober 2025 skal I indberette jeres reelle tilgængeliggjorte mængder med udgangspunkt i designkravene til miljøgraduering.
Læs mere om rapportering når producentansvaret træder i kraft
Miljøstyrelsen bekræfter, at der er metodefrihed. Derfor vil koncerner, der har den bestemmende indflydelse på indkøb og markedsføring af varerne og dermed emballagen, kunne registrere deres ansvar centralt fra hovedselskabet, også selvom der er flere selvstændige cvr-nr. i koncernen.
Ovenstående gør sig også gældende for registrering af engangsplastprodukter. Det er dog væsentligt, at der er overensstemmelse mellem registrerede virksomheder og indberetninger.
Det vigtige er, at alle mængder bliver registreret. Tilsynet vil have særligt fokus på, om der indberettes korrekt i de tilfælde, at en koncern har indberettet på vegne af flere CVR-numre.
Metoden, der anvendes vedr. koncern eller enkelt CVR, skal beskrives og begrundes i den lovpligtige egenkontrol. I kan finde en skabelon til egenkontrol her:
Den virksomhed, der oprindeligt har indberettet emballagemængderne kan rette i de indberettede mængder, under visse forudsætninger, fx hvis et andet led i kæden efterfølgende har eksporteret emballagerne. Læs mere om ændringer til det indberettede her: Indberetning af engangsemballage
Dansk Producentansvar (DPA) oplyser om ansvaret hos udenlandske virksomheder:
Udenlandske virksomheder kan kun få producentansvaret, hvis de sælger emballage/påfyldt emballage første gang på det danske marked direkte til en slutbruger (forbruger/virksomhed).
• Hvis en udenlandsk webshop sælger emballage/påfyldt emballage for første gang i Danmark til en dansk slutbruger, vil webshoppen have producentansvaret.
• Hvis en dansk virksomhed fjerner transportemballage, som den har modtaget fra en udenlandsk virksomhed, bliver den danske virksomhed slutbruger af emballagen, og den udenlandske virksomhed har producentansvaret.
Særligt i forhold til ompakning
• Hvis en udenlandsk virksomhed fx sælger emballerede produkter til dansk virksomhed A via fjernsalg, og den danske virksomhed A fjerner emballagen, fordi produkterne skal ompakkes, bliver den danske virksomhed A slutbruger af emballagen, og den udenlandske virksomhed vil i dette tilfælde få producentansvaret.
EU-direktivet for emballage og emballageaffald sætter en bred overordnet ramme for medlemslandene: Det er op til de enkelte medlemslande, hvordan man i praksis vil udmønte lovgivningen. Det betyder, at der er nationale forskelle i lovgivningen af producentansvaret for emballage på tværs af Europa.
Hvis din virksomhed sætter emballage på markedet i andre lande end Danmark, skal I derfor efterleve de respektive landes regler for producentansvar på emballage.
Læs mere om internationale forpligtelser
Læs mere om VANAs partnerskaber vedrørende datahåndtering og international compliance
I den kommende EU-emballageforordning er der lagt op til at harmonisere reglerne på tværs af Europa, så det bliver nemmere for virksomheder at leve op til producentansvaret på tværs af EU.
Miljøbeskyttelsesloven, der fastsætter rammerne for producentansvaret, gælder ikke Færøerne og Grønland. Det er derfor udelukkende de emballager, man tilgængeliggør på det danske marked, man skal indberette.
Ja, der er en overordnet oversigt, som findes her:
Mere specificerede krav findes under hhv. registrering af virksomhed og forventede emballagemængder og løbende rapportering.