FAQ - Producentansvaret
I 2025 bliver alle virksomheder, der sætter emballager på det danske marked, ansvarlige for at finansiere og organisere indsamling, sortering og behandling af deres emballager, når de bliver til affald.
Producentansvaret for emballage er bestemt i EU-direktivet for emballage og emballageaffald.
Formålet er at fremme en cirkulær økonomi, hvor:
- der ikke bruges unødvendig emballage
- der i højere grad gøres brug af genbrugsemballage
- der sker en reel genanvendelse af emballageaffald
- der bruges genanvendte materialer til fremstilling af nye emballager
- det er markant dyrere at bruge miljøbelastende emballager i forhold til miljøvenlige emballager
- løsningerne er omkostningseffektive
Det udvidede producentansvar for emballage træder i kraft den 1. oktober 2025. Omfattede virksomheder har registrerings- og indberetningspligt allerede nu.
Læs mere om registrering af virksomhed og medlemskab af VANA
I forhold til registrerings- og indberetningspligten er det en god ide at undersøge, hvilke emballager virksomheden tilgængeliggør på markedet - hvilke materialer er emballagerne lavet af, og hvor meget vejer de fx?
Med implementeringen af producentansvar følger en forpligtelse til at oplyse om korrekt håndtering af emballage og emballageaffald og undgå henkastet affald (oplysningspligt).
Denne forpligtelse kommer til at ligge hos kommunerne og Miljøstyrelsen, men virksomhederne skal bidrage hertil økonomisk gennem deres kollektive ordninger.
Producentansvaret for engangsplastprodukter er et selvstændigt producentansvar. Det kaldes også for SUP (Single Used Plastic). Producentansvaret indebærer at omfattede virksomheder, skal betale for omkostninger til indsamling, oprydning og affaldsbehandling af henkastet affald og tømning af offentlige skraldespande.
Det er to forskellige bekendtgørelser for hhv. engangsplastprodukter og emballage.
Ja, det er et krav at virksomheder, der er omfattet af producentansvar, skal føre egenkontrol, som skal være tilgængelig for Miljøstyrelsen ved evt. tilsyn.
Egenkontrollen kan tilrettelægges frit, så det kan passe i virksomhedens øvrige kontrol- og datasystemer.
EU-direktivet for emballage og emballageaffald sætter en bred overordnet ramme for medlemslandene: Det er op til de enkelte medlemslande, hvordan man i praksis vil udmønte lovgivningen. Det betyder, at der er nationale forskelle i lovgivningen af producentansvaret for emballage på tværs af Europa.
Hvis din virksomhed sætter emballage på markedet i andre lande end Danmark, skal I derfor efterleve de respektive landes regler for producentansvar på emballage.
Læs mere om internationale forpligtelser
Læs mere om VANAs partnerskaber vedrørende datahåndtering og international compliance
I den kommende EU-emballageforordning er der lagt op til at harmonisere reglerne på tværs af Europa, så det bliver nemmere for virksomheder at leve op til producentansvaret på tværs af EU.