FAQ - Omfattede virksomheder
Hovedreglen er, at producentansvaret tilfalder den virksomhed, der første gang tilgængeliggør emballage på det danske marked.
Vær OBS på, at den første tilgængeliggørelse gælder alle emballagetyper, dvs. køber du generisk emballage (fx transportemballage) af en dansk leverandør, vil det formentlig være leverandør/fremstiller, der har producentansvaret på denne.
Læs mere, og tjek om din virksomhed er omfattet
Læs mere om producentansvaret
Læs mere om emballagetyper
Bekendtgørelser
Læs bekendtgørelsen om registrering og indberetning af emballage
Virksomheder, der beskæftiger under 10 personer og har en årlig omsætning, forstået som det beløb, der er indtjent i en bestemt periode, eller en årlig balance, forstået som en oversigt over virksomhedens aktiver og passiver, der ikke overstiger 15 mio. kr.
Dansk Producentansvar oplyser: 10 personer tælles som hoveder. Deltid og fuldtid tælles ens.
Den danske bekendtgørelse er baseret på den kommende emballageforordning, som referer til nedenstående henstilling fra EU, hvilket Miljøstyrelsen også refererer til.
Vi har gjort DPA opmærksom på denne forskel.
Kommissionens henstilling 2003/361/EC, Artikel 5:
Antal beskæftigede er lig med antallet af årsarbejdsenheder (ÅAE), dvs. det antal personer, der på fuldtid har arbejdet i den pågældende virksomhed eller for denne virksomheds regning i løbet af hele det pågældende år.
Arbejde præsteret af personer, der ikke har arbejdet hele året, eller som har arbejdet på deltid, uanset dennes varighed, eller sæsonarbejdende indgår som brøkdele af ÅAE.
Til beskæftigede medregnes:
a) lønmodtagere
b) personer, der arbejder for virksomheden, har et underordnelsesforhold til denne og sidestilles med lønmodtagere i national ret
c) aktive virksomhedsejere
d) partnere, der regelmæssigt arbejder i virksomheden og nyder godt af økonomiske fordele fra virksomhedens side.
Lærlinge og elever under erhvervsuddannelse, som har indgået en lærlingekontrakt eller en erhvervsuddannelseskontrakt, medregnes ikke i antal beskæftigede. Barselsorlov og forældreorlov medregnes ikke.
Ja, der er en bagatelgrænse for hver af de to hovedtyper af emballage. Det vil sige en bagatelgrænse for engangsemballage på 8 ton og en bagatelgrænse for genbrugsemballage på 8 ton.
Virksomheder der tilgængeliggør mindre end 8 ton emballage på det danske marked årligt kan vælge at indberette færre oplysninger om deres emballage og pålægges derfor færre administrative byrder.
Det betyder ikke, at man fritages fra producentansvaret.
Virksomheden skal fortsat registreres og indberette emballagemængder, ligesom der skal betales for omkostninger forbundet med indsamling og behandling af emballage, svarende til det man tilgængeliggør på markedet.
Free-ridere er virksomheder, som er omfattet af producentansvaret uden at være registreret i myndighedsregistret hos DPA. Find mere om information om free-ridere og anmeldefunktionen hos Dansk Producentansvar (DPA).
For at tage højde for udfordringerne med free-ridere har Miljøstyrelsen, som en del af deres tilsyn, bl.a. en anonym whistleblowerordning, hvor det er muligt at indberette overtrædelser af producentansvar anonymt - find den her: