FAQ - Omfattede produkter

Alle emballager er omfattet af producentansvaret - emballager omfattet af pant- og retursystemet er dog undtaget.

Emballage:  

Alle genstande af en hvilken som helst art og materiale, som anvendes til pakning, beskyttelse, håndtering, levering fra producenten til brugeren eller forbrugeren og præsentation af varer, det være sig råvarer eller forarbejdede varer.

Alle engangsartikler, der anvendes til samme formål, samt drikkevarebeholdere og drikkebægre, der er engangsplastprodukter, skal tilsvarende betragtes som emballage

Relevante emballagetyper: 

  • salgsemballage (primær emballage)
  • multipak (sekundær emballage)
  • transportemballage (tertiær emballage)
  • serviceemballage
  • genbrugsemballage
  • primærproduktionsemballage.

Læs mere om omfattede emballagetyper

For at forberede virksomheden bedst muligt, er det vigtigt at få styr på, hvilke emballager man har, og ikke mindst hvilke komponenter og materialer emballagen består af. 

Er virksomheden over bagatelgrænsen, skal den løbende rapportering miljøgradueres. Miljøgradueringen indebærer, at man på baggrund af en række designkrav, skal kunne placere sine emballager i rød, gul eller grøn kategori.  

Designkravene dikterer hvilke data virksomheden skal indhente på sine emballager.  

Læs mere om miljøgradueringen i Miljøstyrelsens vejledning her:

Emballage - Miljøstyrelsen 

Hovedreglen er, at producentansvaret tilfalder den virksomhed, der først gang tilgængeliggør emballager eller påfyldte emballager på det danske marked. 

Det afgørende for placering af producentansvaret er, om der er tale om emballager/påfyldte emballager, der er udformet/fremstillet under eget navn og varemærke, eller om der er tale om generiske emballager. 

Emballage/påfyldt emballage fremstillet/udformet under eget navn og varemærke I Miljøstyrelsens vejledning står der, at ansvaret kan tilfalde en anden virksomhed end fremstiller, hvis en af følgende betingelser er opfyldt: 

  • Hvis en virksomhed får emballagen udformet 
  • Hvis en virksomhed får emballagen fremstillet i virksomhedens eget navn 
  • Hvis en virksomhed får emballage fremstillet under eget varemærke.  

Generiske emballager 
Ifølge Miljøstyrelsen skal generisk emballage forstås som modsætningen til ovenstående. Og i disse tilfælde er det fremstilleren (hvis denne er etableret i Danmark), der har producentansvaret. 

Overordnet er det derfor vigtigt som virksomhed at være opmærksom på, om man fremstiller emballage til en virksomhed, der lever op til en af de tre betingelser ovenfor, da dette har afgørende betydning for placering af ansvaret.  

Miljøstyrelsen oplyser, at det er en konkret vurdering, hvornår der er tale om en generisk emballage, og hvornår den kan sige at være fremstillet eller udformet under eget navn og varemærke. Og ved tvivl er det Dansk Producentansvar (DPA), der som myndighed kan træffe afgørelse vedrørende det enkelte produkt. 

En emballage der ikke er genbrugsemballage. 

Se mere vedr. definitioner af emballage her:

Forbered dig på producentansvaret med godt emballagedesign

Emballage, som er blevet udtænkt, udformet og bragt i omsætning med henblik på i sin levetid at gennemgå et antal ture eller cyklusser ved at blive genpåfyldt eller genbrugt til det samme formål, som den blev udtænkt til. 

For at en emballage kan kategoriseres som en genbrugsemballage, er det væsentlige, at virksomheden tilbagetager emballagen med henblik på at sætte den på markedet i sin oprindelig form igen. Der vil være særskilte regler for hvordan genbrugsemballage-mængder, der tilføres og tages retur fra markedet, skal opgøres. 

Indberetning af genbrugsemballage

DPA oplyser følgende: 

I forhold til genbrugsemballage er det vigtigt at skelne mellem ”genbrugsemballage” defineret i bekendtgørelsen og genbrug af emballage. En emballage er ikke genbrugsemballage, blot fordi den genbruges som emballage. Er der tale om genbrug af emballage, er det afgørende om et tidligere led har taget producentansvaret for emballagen.  

Genbruger virksomhed A fra Danmark fx papkasser som emballage, som de har modtaget som emballage fra virksomhed B fra Danmark, der har indberettet papkasserne som emballage i producentansvarsregisteret, skal papkasserne ikke indberettes på ny.  

Der er heller ikke tale om ”genbrugsemballage” blot fordi en emballage består af genanvendte materialer.  

Læs mere om genbrugsemballage her:

Forbered dig på producentansvaret med godt emballagedesign

Det der adskiller en engangsemballage fra en genbrugsemballage er, om emballagen er skabt til at indgå i et etableret genbrugssystem, der sikrer at genbrugsemballagen tages tilbage og bruges flere gang til samme formål, som den er udformet. 

En engangsemballage bliver ikke til en genbrugsemballage blot fordi den anvendes igen (og det er en god idé). 

Læs også mere her:

FAQ - Genbrugsemballager

Se mere vedr. definitioner af emballage her:

Forbered dig på producentansvaret med godt emballagedesign

Etiketter, der er sat direkte på et produkt eller på anden måde anbragt på produktet, er en emballage. 

Selvklæbende etiketter anbragt på en anden emballageartikel er en del af emballagen.

Læs mere om emballage

Miljøstyrelsen har indikeret at tape i sig selv er en emballage. 

Læs mere om placering af ansvar for tape og etiketter

Producentansvaret for engangsplastprodukter er et selvstændigt producentansvar. Det kaldes også for SUP (Single Used Plastic). Producentansvaret indebærer at omfattede virksomheder, skal betale for omkostninger til indsamling, oprydning og affaldsbehandling af henkastet affald og tømning af offentlige skraldespande.  

Det er to forskellige bekendtgørelser for hhv. engangsplastprodukter og emballage. 

Læs mere om forpligtelserne vedrørende engangsplast

ELLER

Læs mere i FAQ'en om engangsplastprodukter

Nyt fra VANA - i din indbakke!

Skriv dig op til VANAs nyhedsbrev, så holder vi dig løbende opdateret om producentansvaret for emballage, vigtige deadlines og alt det virksomhederne skal have styr på, inden producentansvaret træder i kraft til oktober 2025!