FAQ - Genbrugsemballager
Emballage, som er blevet udtænkt, udformet og bragt i omsætning med henblik på i sin levetid at gennemgå et antal ture eller cyklusser ved at blive genpåfyldt eller genbrugt til det samme formål, som den blev udtænkt til.
DPA oplyser følgende:
Hvis jeres produkt entydigt falder ind under definitionen af genbrugsemballage, vil denne emballage først blive omfattet, når producentansvaret træder i kraft i 2025. I anden del af bekendtgørelsen vil det bl.a. blive beskrevet, hvordan genbrugsemballage-mængder, der tilføres og tages retur fra markedet, skal opgøres.
I forhold til genbrugsemballage er det vigtigt at skelne mellem ”genbrugsemballage” defineret i bekendtgørelsen og genbrug af emballage. En emballage er ikke genbrugsemballage, blot fordi den genbruges som emballage. Er der tale om genbrug af emballage, er det afgørende om et tidligere led har taget producentansvaret for emballagen. Genbruger virksomhed A fra Danmark fx papkasser som emballage, som de har modtaget som emballage fra virksomhed B fra Danmark, der har indberettet papkasserne som emballage i producentansvarsregisteret, skal papkasserne ikke indberettes på ny.
Der er heller ikke tale om ”genbrugsemballage” blot fordi en emballage består af genanvendte materialer.
Det der adskiller en engangsemballage fra en genbrugsemballage er, om emballagen er skabt til og indgår i et etableret genbrugssystem, der sikrer at genbrugsemballagen tages tilbage og bruges flere gang til samme formål, som den er udformet.
En engangsemballage bliver ikke til en genbrugsemballage blot fordi den anvendes igen (og det er en god idé).
Sætter I genbrugsemballager på markedet, skal virksomheden registreres i kategorien 'Genbrugsemballager'.
Registreringen er åben hos Dansk Producentansvar (DPA). Medlemmer af VANA kan klare registreringen af genbrugsemballager direkte gennem VANAs Medlemsportal.
Læs mere om registrering og indberetning af genbrugsemballage
VANA har løbende, inkl. i vores høringssvar gjort myndighederne opmærksomme på, at det er uklarhed om forståelsen, ansvarsplaceringen og registreringen af eksempelvis EUR-paller.
Miljø- og ligestillingsministeriet har i deres høringsnotat til bekendtgørelsen, oplyst, at de til Miljøstyrelsen og Dansk Producentansvar (DPA) har videregivet, at der er behov for klare retningslinjer og vejledning for EUR-paller. Miljøstyrelsen har oplyst, at de vil tage det med videre i det kommende vejledningsarbejde.
Da afklaring udestår, kan vi derfor ikke komme det nærmere på nuværende tidspunkt, andet end at henvise til DPA, som har kompetencen til at træffe afgørelse ved tvivlstilfælde. Vi orienterer selvfølgelig så snart, der kommer afklaring fra myndighederne.
For at en emballage kan kategoriseres som en genbrugsemballage, er det væsentlige, at virksomheden tilbagetager emballagen med henblik på at sætte den på markedet i sin oprindelig form igen. Der vil være særskilte regler for hvordan genbrugsemballage-mængder, der tilføres og tages retur fra markedet, skal opgøres.
Indberetning af genbrugsemballage
DPA oplyser følgende:
I forhold til genbrugsemballage er det vigtigt at skelne mellem ”genbrugsemballage” defineret i bekendtgørelsen og genbrug af emballage. En emballage er ikke genbrugsemballage, blot fordi den genbruges som emballage. Er der tale om genbrug af emballage, er det afgørende om et tidligere led har taget producentansvaret for emballagen.
Genbruger virksomhed A fra Danmark fx papkasser som emballage, som de har modtaget som emballage fra virksomhed B fra Danmark, der har indberettet papkasserne som emballage i producentansvarsregisteret, skal papkasserne ikke indberettes på ny.
Der er heller ikke tale om ”genbrugsemballage” blot fordi en emballage består af genanvendte materialer.
Genbrug af emballager understøttes i det kommende system ved, at producenter der anvender genbrugsemballager kun skal betale én gang for emballagens cirkulering på markedet. Hvis en genbrugsemballage fx kan cirkuleres 30 gange, inden den kasseres, betales der kun gebyr én gang i stedet for de 30 gange, der skulle have været betalt ved brug af engangsemballage.
Det er et ønske i den politisk aftale om producentansvaret, at der sikres fleksible rammer for producenter med nye emballageløsninger, fx i form af genbrugs- og retursystemer. Læs mere her.
Læs mere om registrerings- og indberetningspligten for genbrugsemballage
Alle tre begreber er vigtige at forstå og kende forskellen på.
Genbrug er at emballagen indsamles og bruges igen i sin oprindelige form et antal gange. f.eks. en kop, der vaskes og bruges igen, stadig som en kop.
Genanvendelse er at emballagen neddeles eller skilles ad og materialet bruges i og til nye produkter. I eksemplet med koppen vil den, når den er gjort til affald, blive behandlet og f.eks. kværnet, så det bliver til nyt materiale f.eks. rPET, som kan indgå i nye produkter.
Genanvendt indhold er at materialet, der indgår i en emballage (både engangs- og genbrugsemballager) er genanvendt. Dvs. råmaterialet brugt til produktionen er helt eller delvist genanvendt materiale f.eks. rPET. I kopeksemplet kan koppen være produceret med helt eller delvist genanvendt råmateriale.