FAQ - Emballagetyper - Materialer og design

Alle emballager er omfattet af producentansvaret - emballager omfattet af pant- og retursystemet er dog undtaget.

Emballage:  

Alle genstande af en hvilken som helst art og materiale, som anvendes til pakning, beskyttelse, håndtering, levering fra producenten til brugeren eller forbrugeren og præsentation af varer, det være sig råvarer eller forarbejdede varer.

Alle engangsartikler, der anvendes til samme formål, samt drikkevarebeholdere og drikkebægre, der er engangsplastprodukter, skal tilsvarende betragtes som emballage

Relevante emballagetyper: 

  • salgsemballage (primær emballage)
  • multipak (sekundær emballage)
  • transportemballage (tertiær emballage)
  • serviceemballage
  • genbrugsemballage
  • primærproduktionsemballage.

Læs mere om omfattede emballagetyper

Der findes mange forskellige materialetyper, der anvendes til emballager. Den konkrete materialetype er i mange tilfælde valgt ud fra de egenskaber, der er behov for til det enkelte produkt, den beskytter. Materialetypen kan have betydning for hvor optimalt emballagen kan genanvendes. 

Find informationer om de meste udbredte emballagematerialer her:

Værd at vide om de mest udbredte emballagematerialer og -typer

De nationale anbefalinger og myndighedernes retningslinjer for designkravene til miljøgraduering.

Læs mere i Miljøstyrelsens vejledning her

For arbejdet med jeres emballage kan I finde tips & tricks og diverse guidelines herunder:

Tips & tricks samt diverse guidelins

Miljøvenlige emballager er emballager som fx:   

  • er materialeminimerede
  • er fremstillet af et enkelt materiale (hvis muligt)
  • er lette at kildesortere – eventuelt skille ad
  • effektivt kan indgå i genanvendelsesprocessen
  • beholder høj værdi som sekundær råvare
  • er genbrugsemballage

Få flere råd, og find inspiration til miljøvenligt design

 En emballage, der ikke er genbrugsemballage. 

Se mere vedr. definitioner af emballage her:

Forbered dig på producentansvaret med godt emballagedesign

Emballage, som er blevet udtænkt, udformet og bragt i omsætning med henblik på i sin levetid at gennemgå et antal ture eller cyklusser ved at blive genpåfyldt eller genbrugt til det samme formål, som den blev udtænkt til.

DPA oplyser følgende:

Hvis jeres produkt entydigt falder ind under definitionen af genbrugsemballage, vil denne emballage først blive omfattet, når producentansvaret træder i kraft i 2025. I anden del af bekendtgørelsen vil det bl.a. blive beskrevet, hvordan genbrugsemballage-mængder, der tilføres og tages retur fra markedet, skal opgøres.  

I forhold til genbrugsemballage er det vigtigt at skelne mellem ”genbrugsemballage” defineret i bekendtgørelsen og genbrug af emballage. En emballage er ikke genbrugsemballage, blot fordi den genbruges som emballage. Er der tale om genbrug af emballage, er det afgørende om et tidligere led har taget producentansvaret for emballagen. Genbruger virksomhed A fra Danmark fx papkasser som emballage, som de har modtaget som emballage fra virksomhed B fra Danmark, der har indberettet papkasserne som emballage i producentansvarsregisteret, skal papkasserne ikke indberettes på ny. 

Der er heller ikke tale om ”genbrugsemballage” blot fordi en emballage består af genanvendte materialer. 

Genbrug af emballager understøttes i det kommende system ved, at producenter der anvender genbrugsemballager kun skal betale én gang for emballagens cirkulering på markedet. Hvis en genbrugsemballage fx kan cirkuleres 30 gange, inden den kasseres, betales der kun gebyr én gang i stedet for de 30 gange, der skulle have været betalt ved brug af engangsemballage.

Det er et ønske i den politisk aftale om producentansvaret, at der sikres fleksible rammer for producenter med nye emballageløsninger, fx i form af genbrugs- og retursystemer. Læs mere her.

Læs mere om registrerings- og indberetningspligten for genbrugsemballage

Nyt fra VANA - i din indbakke!

Skriv dig op til VANAs nyhedsbrev, så holder vi dig løbende opdateret om producentansvaret for emballage, vigtige deadlines og alt det virksomhederne skal have styr på, inden producentansvaret træder i kraft til oktober 2025!