Stort kvalitetsløft til den danske genanvendelse af glas og metal

Producentansvaret for emballage træder snart i kraft, og tusindvis af virksomheder skal sikre, at deres mange forskellige typer emballage bliver genbrugt og genanvendt ansvarligt. Med nye og ambitiøse behandlingsaftaler for glas og metal, løfter VANA kvaliteten for hele området.

Nyhed 29. april 2025

VANA har netop udvalgt og indgået aftaler med de sorterings- og genanvendelsesanlæg, som fremover skal behandle danskernes glas- og metalemballager. De nye aftaler dækker hele Danmark og stiller ambitiøse krav til genbrug eller cirkulær genanvendelse. Forventningen er, at det kan understøtte et bredt investerings- og kvalitetsløft til hele branchen.

Vi har ønsket at tage et stort skridt i den grønne retning og vise, at producentansvaret på emballage kan gå hånd i hånd med højere kvalitet og bedre miljøresultater. Derfor sætter de nye aftaler meget høje standarder. Med dem kan vi garantere, at virksomhedernes glas- og metalemballage kommer til de absolut bedste sorterings- og genanvendelsesanlæg - for lige netop de materialer i Danmark

Marianne Roed Jakobsen
Adm. direktør

Når det udvidede producentansvar for emballage træder i kraft i Danmark den 1. oktober, bliver ca. 7000 virksomheder omfattet af det. Så får alle virksomheder, som sætter emballage på det danske marked, ansvaret for emballagen i hele dens livscyklus - også efter at emballagen er tom og ligger affaldssorteret hos slutbrugeren. Det ansvar får de løst via et lovpligtigt medlemskab af en kollektiv ordning.

Virksomhederne VANA har indgået aftaler med:

Højt genbrug af glas

For at sikre den miljømæssigt bedste udnyttelse af glas har VANA indgået en ambitiøs behandlingsaftale med Kroghs Flaskegenbrug i Nordsjælland. Aftalen sikrer, at flasker indsamlet i flaskecontainere i hele Region Hovedstaden vil blive udsorteret, vasket og genpåfyldt. CO2-belastningen ved genbrug af flasker er ifølge Danmarks Tekniske Universitet (DTU) ca. halvt så stor som ved omsmeltning af glasset til nye flasker.

For glas og flasker fra resten af Danmark har VANA indgået en stor behandlingsaftale med Reiling i Næstved, der vil sikre en højteknologisk sortering og oparbejdning af glasset, så det kan omsmeltes til nyt emballageglas. Der sker også i Danmark hos Ardagh i Holmegaard.

Mange danske kommuner har valgt at indsamle husstandenes glas blandet sammen med metal, og så kræver det en ekstra sortering for at adskille de to materialer bagefter. På Fyn har VANA indgået aftale med Marius Pedersen om at foretage sorteringen på deres anlæg i Odense. I Sønderjylland skal glas/metal sorteres hos Ribe Flaskecentral og fra Midtjylland går glas/metal til Meldgaard i Kolding. Endelig er det på Sjælland Reiling, der træder til. Samlet set sikrer VANAs aftaler behandling af omkring 125.000 tons flasker og glas, som kollektiv ordningen får ansvaret for, hvoraf mere end 95 pct. vil blive genbrugt eller genanvendt.

”Vi har store forventninger til vores aftalepartnere, og det glæder os at se, hvordan fx Meldgaard allerede har investeret i nye sorteringsteknologier, som sikrer en mere skånsom sortering af glas/metal med minimal knusning. Det er også meget positivt, at Meldgaard formår at bruge knust glas, som er for småt til at kunne genanvendes til nyt glas, så det i stedet indgår i en lokal produktion af rensefiltre og blæsemiddel til facaderenoveringer ,” siger Marianne Roed Jakobsen.

Mere cirkulær metalgenanvendelse

På metalområdet har VANA indgået behandlingsaftaler med virksomhederne Posibi og Denova. Denova skal modtage og sortere metal fra Nordsjælland, mens Posibi tager sig af metallet fra resten af Danmark. Ligesom med flasker og glas skal hovedparten af sorteringen ske på danske anlæg, hvilket nedbringer CO2-belastningen fra transport. Valget af Posibi og Denova sikrer samtidig en mere skånsom sortering af den lette husstandsindsamlede metalfraktion.

”Det betyder bl.a., at aluminiumsdåser udsorteres som en helt ren dåsefraktion, hvilket muliggør cirkulær genanvendelse til nye dåser. Alt i alt forventer vi, at vores valgte samarbejdspartnere kan nå en højere genanvendelse af metal i forhold til i dag, da deres skånsomme sortering giver renere fraktioner og kun en meget lille sorteringsrest til forbrænding”, siger Marianne Roed Jakobsen.

Kontaktinfo

Nyt fra VANA - i din indbakke!

Skriv dig op til VANAs nyhedsbrev, så holder vi dig løbende opdateret om producentansvaret for emballage, vigtige deadlines og alt det virksomhederne skal have styr på, inden producentansvaret træder i kraft til oktober 2025!