Vejledningen for miljøgraduerede bidrag er klar – find den her
Med producentansvaret for emballage følger et krav om, at virksomhederne skal betale mindre for de emballager, der kan genbruges eller genanvendes. Beregningen kommer til at ske ud fra såkaldt miljøgraduerede bidrag. Miljøstyrelsen har netop udsendt en vejledning med forklaring af den økonomiske model, hvor de specifikke designkrav er uddybet.
Miljøgradueringen kommer til at ske ud fra en såkaldt bonus/malus-model, som betyder, at de virksomheder, der markedsfører emballager med lav genanvendelighed, skal betale en større del af omkostningerne (35 %). Emballagemængderne indplaceres i hhv. et, to eller tre niveauer afhængig af materialetype (rød, gul eller grøn), alt efter, hvor miljøbelastende emballageaffaldet er.
Læs mere om, hvordan bonus/malus-modellen fungerer i praksis her.
Miljøstyrelsens vejledning indeholder en oversigt over de specifikke designkrav under hver enkelt kategori, som giver indsigt i, hvilke emballagedata virksomhederne skal indsamle, for at deres emballagemængder kan placeres i enten rødt, gult eller grønt niveau, når producentansvaret træder i kraft til oktober 2025. Det gælder fx krav til emballagens materiale, farve, mængde af farve og tilsætningsstoffer, klæbemidler, etiketter og overfladebehandling.
Der stilles ingen krav til virksomhedernes proces for dataindsamling, eller hvordan data skal struktureres, men det er virksomhedernes ansvar at indsamle alle de nødvendige emballagedata og indrapportere dem til deres kollektive ordning - og det er designkravene i de miljøgraduerede bidrag, der sætter detaljeringsgraden for de data, som skal indhentes.
Find vejledningen her – Miljøstyrelsen oplyser, at vejledningen er et første udkast, som vil blive justeret og udbygget efterhånden, som behovene viser sig, når den tages i brug af virksomheder og øvrige interessenter.