VANA opfordrer til større gennemsigtighed og udskydelse i høringssvar
VANA har i dag sendt høringssvar til miljøbeskyttelsesloven afsted til Miljøministeriet. VANA opfordrer bl.a. til, at producentansvaret for emballage først træder i kraft 1. januar 2026 samt til større gennemsigtighed i gebyrer og rammer for overdragelse af affald.
Lige inden sommerferien sendte Miljøministeriet et udkast til miljøbeskyttelsesloven, som fastsætter rammerne for bl.a. for det udvidede producentansvar for emballage og engangsplastprodukter, i høring.
I dag, torsdag den 22. august, er der høringsfrist, og VANA har sendt høringssvar underskrevet af adm. direktør Marianne Roed Jakobsen og VANAs samlede bestyrelse afsted til Miljøministeriet.
Adm. direktør Marianne Roed Jakobsen fremhæver: ”Vi opfordrer i vores høringssvar kraftigt til, at producentansvaret først træder i kraft 1. januar 2026 for at tage højde for vores medlemmers budgetprocesser, kommende prisaftaler og mulighed for at omstille hele deres forretning til producentansvaret. Det er ikke muligt for virksomhederne at indrette sig hensigtsmæssigt, når der på grund af manglende lovgivning og vejledning, fortsat ikke er klarhed over hvilke virksomheder, der er omfattet, hvilke krav de skal opfylde, og hvad omkostningerne bliver.”
VANA opfordrer til:
- at dato for ikrafttrædelse af producentansvaret bliver den 1. januar 2026.
- klare rammer for beregning af gebyrer til kommuner og stat.
- fjernelse af emballageafgiften.
- at det sikres, at gebyrerne stemmer overens med den reelle direktivforpligtelse, og hvornår producenterne kan forvente at kende omkostningsniveauet.
- at affaldsproducerende virksomheder ikke skal søge kompensation enkeltvis, men kan gøre det via deres affaldsindsamler.
”Vi anbefaler i vores høringssvar desuden større gennemsigthed i gebyrerne. Udkastet fremlægger mange forskellige typer gebyrer og kompensationer, faktisk nævnes gebyrer hele 542 gange i det 332 sider lange lovudkast. Vi håber på lydhørhed i ministeriet, så den grønne dagsorden ikke drukner i administrativt bøvl og unødigt bureaukrati,” slutter adm. direktør Marianne Roed Jakobsen.
Næste skridt er bekendtgørelsen, som udmønter de rammer, der fastsættes i miljøbeskyttelsesloven. Det forventes, at bekendtgørelsen sendes i høring i september.
Find mere information om status på implementering af producentansvaret for emballage her og om relevant lovgivning her.