Producentansvar på engangsplast: Registrering åbner 1. oktober 2024

Det er ikke kun emballage, der bliver omfattet af producentansvar. Også visse engangsplastprodukter skal registreres i myndighedsregistret, og virksomheder, der markedsfører produkterne, skal betale for omkostninger til indsamling, oprydning og affaldsbehandlingen fra 2025. DPA åbner for registrering 1. oktober, og omfattede virksomheder skal senest 17. december 2024 registrere produktkategorier.

Nyhed 24. september 2024

Hvem og hvad skal registreres i 2024?

Virksomheder, der markedsfører engangsplastprodukter, skal for hver af følgende produktkategorier være registreret i myndighedsregistret hos Dansk Producentansvar (DPA) senest den 17. december 2024: fødevarebeholdere, indpakningsposer og -folier, drikkevarebeholdere, drikkebægre, letvægtsplastbæreposer, vådservietter, balloner og filtre til tobaksvarer.

Selve registreringen skal ske hos DPA, hvor I også skal vælge VANA som kollektiv ordning, hvis I ønsker, at vi skal håndtere producentansvaret på engangsplastprodukter for jer. Registreringen er åben fra 1. oktober til 17. december her.

Læs mere om de omfattede engangsplastprodukter her.

Læs mere om omfattede virksomheder og registreringen i 2024.

Indberetning af mængder fra 2025

Første gang der skal indberettes markedsførte mængder til Dansk Producentansvar er mellem 1. og 10. april 2025. Her skal der indberettes markedsførte mængder for perioden 1 januar til og med 31. marts 2025. Herefter skal der løbende indberettes hvert kvartal mellem d. 1. og 10. i hhv. juli, oktober, januar og april.

I den forbindelse skal I være opmærksomme på, at nogle plastemballager også kan være omfattet af producentansvar for visse engangsplastprodukter.

Vælger I VANA som kollektiv ordning, kan I klare registrering af både emballage og engangsplast gennem Medlemsportalen i 2025. 

Mere om VANA

VANA er stiftet af Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv og DagSam. VANAs medlemmer tæller nogle af landets største produktionsvirksomheder, hvilket giver fordele for alle medlemmer.

Læs mere om vores stiftere her.
Se et udvalg af vores medlemmer her.

VANA har desuden oparbejdet en bred vifte af udenlandske samarbejder, som gør, at danske virksomheder kan få løst deres producentansvar i deres eksportmarkeder.

Læs mere om vores partnerskaber her.

Nyt fra VANA - i din indbakke!

Skriv dig op til VANAs nyhedsbrev, så holder vi dig løbende opdateret om producentansvaret for emballage, vigtige deadlines og alt det virksomhederne skal have styr på, inden producentansvaret træder i kraft til oktober 2025!