Så er den her: 2. del af bekendtgørelsen i høring nu

Miljø- og Ligestillingsministeriet har i dag sendt den længe ventede anden del af bekendtgørelsen, som definerer de mere konkrete regler for producentansvaret for emballage, i høring. Særligt tre punkter bliver afgørende for virksomhederne.

Nyhed 23. september 2024

Anden del af bekendtgørelsen sætter bl.a. kriterierne (designkrav) for de miljøgraduerede bidrag samt rammer for organisering af ansvar og overdragelse, kompensation og tilbagetagningsordninger.  Hos VANA er vi i fuld gang med at nærlæse og forberede høringssvar til Miljøministeriet, og vi kan i den forbindelse allerede nu fremhæve 3 nedslagspunkter, som bliver afgørende for virksomhederne.

Vi gør opmærksom på, at der kan komme i ændringer, da bekendtgørelsen endnu kun er i høring og derfor skal betragtes som et udkast:

  • Reelle tilgængeliggjorte emballagemængder i 2024 skal indberettes inden 1. juni 2025
    Miljøstyrelsens udmelding har indtil nu været, at der først skulle indberettes emballagemængder igen, efter producentansvaret træder i kraft. I bekendtgørelsen fremgår det, at der skal indberettes endnu en gang inden 1. juni 2025.

    For VANAs medlemmer vil det blot betyde, at de forhåndsmængder, I har indberettet i 2024, skal tilrettes eller bekræftes i Medlemsportalen. Medlemsservice vil selvfølgelig være klar med hjælp og vejledning.

  • Mængder skal indberettes i 13 kategorier med en ’straf’ på 35 % til emballager med lav genanvendelighed
    Omkostningerne, som virksomhederne skal dække, bliver miljøgraduerede inden for 10 materialekategorier. Vær opmærksom på, at designkravene til plast er inddelt i fire underkategorier. Virksomheder, der markedsfører emballager med lav genanvendelighed, kommer til at betale en større del (35 %) af omkostningerne som incitament til at arbejde med mere bæredygtige emballager (konkrete designkrav til brug for miljøgraduering fremgår af bilag 14 i bekendtgørelsen).

    De 13 materialekategorier er:
    1) pap
    2) papir
    3) jernholdige metaller
    4) aluminium
    5) glas
    6) plast (underkategorier: fleksibel plast, hård plast, skumplast, og Hård PET)
    7) mad- og drikkevarekartoner
    8) træ (miljøgradueres ikke)
    9) tekstil (der skal ikke betales for affaldshåndtering)
    10) porcelæn (der skal ikke betales for affaldshåndtering)
    11) kork (der skal ikke betales for affaldshåndtering)
    12) keramik (der skal ikke betales for affaldshåndtering)
    13) andet (der skal ikke betales for affaldshåndtering).

  • Krav om medlemskab af en kollektiv ordning senest 14. januar 2025
    Omfattede virksomheder skal tilmeldes en kollektiv ordning, samtidig med at de registreres i myndighedsregistret hos Dansk Producentansvar. Virksomheder, der allerede er registreret i DPA, men ikke har tilmeldt sig en kollektiv ordning, skal gøre dette senest den 14. januar 2025.

    Læs mere om, hvordan du bliver medlem af VANA og opnår fordele her.


Dyk ned og bliv klogere
Find bekendtgørelsen og det fulde høringsmateriale her.

Vi holder webinar for medlemmer den 3. oktober kl. 10-11 med uddybning, forklaringer og mulighed for spørgsmål til bekendtgørelsen. Medlemmer af VANA har fået direkte besked.

Er I ikke medlem endnu, kan I nå at melde jer ind her indtil dagen før webinaret, hvis I gerne vil deltage.

Nyt fra VANA - i din indbakke!

Skriv dig op til VANAs nyhedsbrev, så holder vi dig løbende opdateret om producentansvaret for emballage, vigtige deadlines og alt det virksomhederne skal have styr på, inden producentansvaret træder i kraft til oktober 2025!