Local Spirits går cirkulært til værks i forberedelserne til producentansvaret
Det overordnede formål med producentansvaret for emballage er at begrænse affaldsmængderne ved at give producenterne økonomisk incitament til f.eks. at designe emballage, der kan indgå i en cirkulær økonomi. Det kan blandt andet gøres ved at reducere materialeforbrug, gentænkte materialevalg, benytte genbrugsmaterialer og/eller at designe emballager, der nemmere kan sorteres og enten genbruges eller genanvendes. Bliv inspireret af, hvordan VANA-medlemmerne Local Spirits og ecoSPIRITS griber opgaven an.
Løsningerne kan bestå i at reducere materialeforbrug, gentænkte materialevalg, benytte genbrugsmaterialer og/eller at designe emballager, der nemmere kan sorteres og enten genbruges eller genanvendes.
Hvilke muligheder åbner producentansvaret på emballage op for?
”Emballage er en af de væsentligste faktorer, der bidrager til vores CO2-fodaftryk i spiritusindustrien. Og genbrug er klart at foretrække over genanvendelse, både når vi leder efter måder at mindske vores miljøaftryk og begrænse vores udgifter i forbindelse med det kommende producentansvar,” siger Jeppe Rasch Christensen, der er chief commercial officer hos Local Spirits.
Hvad gør I for at forberede jer på producentansvaret?
”Glas er klart den tungeste emballageform i forhold til CO2-udledning, og både vægten af og formen på glasflasker gør dem upraktiske og dyre at transportere. Vi arbejder derfor aktivt med at fremme brugen af såkaldte bulk-varer frem for almindelige glasflasker. Derfor har vi et stort udvalg af vores produkter på såkaldte ’ecoTOTEs’, som er navnet på de 4,5 liter genbrugelige enheder, der indgår i vores closed-loop distributionssystem ecoSPIRITS. De kan genbruges mindst 150 gange, reducerer CO2-udledningen 60-90 % og så kan de stables, så vi kan transportere meget mere spiritus pr. transport og spare en masse brændstof oveni, ” forklarer Jeppe Rasch Christensen.
Om Local Spirits
Local Spirits er grundlagt i 2016 af en række små uafhængige danske spiritusproducenter for at skabe en distributionsplatform for de danske mikroproducenter. Local Spirits samler alle de lokale producenters produkter på ét samlet lager, så f.eks. specialbutikker, hoteller, festivaler, restauranter og barer kan bestille alt fra gin, vodka, whisky og rom til tonics, frugtvin, sirupper og likører fra et bredt udsnit af de bedste danske mikro-producenter i en samlet handel.
Local Spirits forhandler 300 produkter fra 25 forskellige danske producenter. 45 % af sortimentet er økologisk og de fleste bestsellere sælges foruden i flaske også i de bæredygtige ecoTotes. Local Spirits er blandt andet primær spiritusleverandør til Roskilde Festival, VEGA og Villa Copenhagen og arbejder via sit medlemskab i Økologisk Landsforening for at fremme udbredelsen af økologisk spiritus.
Læs mere om Local Spirits og ecoSPIRTITS her.
Se en video, der forklarer om det cirkulære distributionssystem her.
Hvorfor har I meldt jer ind i VANA? – fordele for jer?
”Vi gør os hele tiden tanker om, hvordan vi kan blive endnu mere bæredygtige ved f.eks. at optimere vores emballager og genbrugssystemer. Gennem vores medlemskab af VANA, har vi blandt andet direkte adgang til viden og vejledning både om lovgivningen og i forhold til optimering af vores emballage. I den grønne omstilling tæller hvert et tiltag, og vi engagerer os derfor aktivt i den cirkulære dagsorden, f.eks. gennem samarbejder og netværk med aktører som @New Loop og VANA”, afslutter Jeppe.
Martin Damgaard, managing director hos ecoSpirits, supplerer: ”Vi meldte os bl.a. ind hos VANA, fordi vi selv er lidt grønne i det her space. Vi forsøger derfor at følge udviklingen tæt og sætte os ind i de regler der er, så vi i sidste ende kan vejlede vores kunder så godt som muligt”.