Få indblik i genbrugsemballagens potentiale hos Euro Pool Systems

Genbrugsemballager bliver også en del af producentansvaret for emballage. Det betyder, at virksomheder der importerer eller fremstiller genbrugsemballager, får producentansvaret på disse emballager. Men genbrugsemballager er også interessante, fordi de potentielt er økonomisk fordelagtige frem for brug af engangsemballager. Få inspiration fra VANA-medlem, Euro Pool System, som har opbygget en genbrugsvirksomhed baseret på returfoldekasser.

Case 14. juni 2023

Euro Pool System er med deres grønne foldekasser den førende logistikudbyder af returemballage i den europæiske friskvareforsyningskæde. Og med producentansvaret for emballage på vej i Danmark har foldekassens cirkulære egenskaber fået et endnu større fokus på grund af deres økonomiske potentiale i forhold til at minimere virksomheders emballageforbrug. Særligt dagligvarehandlens leverandører vil typisk kunne nedbringe engangsemballagemængderne – og dermed de kommende udgifter forbundet med producentansvaret - ved at erstatte fx pap og plastik rundt om de enkelte produkter med de karakteristiske grønne returkasser.

Foldekasser fra Euro Pool System

200.000 kasser i cirkulation om dagen med hjælp fra stregkoder

Euro Pool System håndterer alene i Danmark 55 mio. kasser årligt. Det foregår på et depotvaskeri ved Rema 1000’s hovedkontor i Horsens, hvor cirka 200.000 kasser kommer ind, og lige så mange sendes ud, hver eneste dag.

De grønne returkasser udgør standarden i den europæiske friskvareforsyningskæde, fordi de er robuste, kan klappes op og i med en enkel mekanisme og er velegnede til håndtering i automatiserede anlæg. De genanvendelige plastkasser, som roterer igen og igen mellem fødevareproducenter og butikker med en mellemliggende vask og desinficering mellem hver rotation, har en gennemsnitlig levetid på mere end syv år og fås i ni størrelser.

Stregkode på foldekasse

Hver eneste kasse er forsynet med en plastikindstøbt stregkode og QR-kode efter GS1-standard, der gør det muligt at lokalisere kassen fra den sendes rengjort ud af depotet til enten en frugt- eller grøntleverandør i Danmark eller udlandet, der fylder kassen og sender den til ferskvarelagre hos b.la. Rema 1000, Dagrofa og Salling Group, som så sender den videre til deres butikker.

”Kassernes vej fra producenter til butikkerne vil dermed altid være registeret, så længe modtagerne sørger for at scanne kasserne; men det sikrer panten på 28,75 kr. per kasse som regel. Derudover vil det være muligt at registrere oplysninger om kassens øvrige emballageindhold, som fx kan bruges i forbindelse med registrering af emballagemængder og -typer, når producentansvaret træder i kraft – og her er det jo en yderligere fordel, hvis man er medlem af VANA, hvis systemer bliver koblet op på GS1-platformen, forklarer Lars Nipper, Nordic commercial manager hos Euro Pool System.

Løbende udvikling og test til nye produkter

Den første version af kassen blev lanceret i 1992, siden fulgte i 2006 en version med foldbare sider, som optimerede logistikken, da der transporteres mindre tom luft, når kassen fordeles til ”fyldere” og returneres til depotvaskerier rundt om Europa. Og nu er en tredje generation af kasserne på vej med todimensionelle stregkoder efter GS1-standard, så det bliver muligt at koble endnu flere oplysninger om kassens vej og indhold på.

Danske fødevarevirksomheder har traditionelt været optaget af sikkerhed, når der er designet emballage – både hvad angår selve fødevaresikkerheden og i forbindelse med transporten af varerne. Derfor bliver kasserne også testet løbende både med eksisterende produkter, som kød og convenience produkter, og nye muligheder, som fx bananer. Sammen med en norsk fiskeeksportør er Euro Pool System fx ved at teste kasserne i forhold til levering af fisk.

Med det kommende producentansvar for emballage bliver det et vigtigt parameter at tage endnu mere højde for at udvide brugen af genbrugsemballager, hvilket bl.a. er baggrunden for, at Euro Pool System er i fuld gang med at udvikle nye og andre sekundære genbrugsemballageløsninger.

”Vores svind er på europæisk plan på beskedne 0,3 pct., og de kasser, som ikke kan repareres, bliver smeltet om til nye kasser, som må indeholde op til 20 pct. genbrugsplast. Resten bliver omdannet til havemøbler, så kassen kan fint indgå i den cirkulære økonomi”, forklarer key account manager Frank Baad (billedet th).

Men selvom virksomhedens primære emballage er genbrugskasser, så er det vigtigt også at nævne, at systemet også gør brug af paller, i form af EUR-paller (som er er genbrug) og engangsplastfolie, som vikles om kasserne under transport fra virksomheden og ud til kunderne. Dermed skal Euro Pool System også allerede registrere sig som virksomhed pr. 31. marts 2024. Det skal de, fordi de har producentansvaret for netop deres engangsplastfolie og øvrig transportemballage.

Læs mere om Euro Pool Systems her.

Euro Pool Systems

Vi har derfor meldt os ind hos VANA, så vi er sikret direkte adgang til råd, vejledning og viden om producentansvaret og relevant og rettidig opdatering om den danske implementering.

Lars Nipper
Nordic commercial manager, Euro Pool System

Ifølge bekendtgørelsen (forslaget), så skal virksomheder der UDELUKKENDE importerer eller fremstiller genbrugsemballager ellers først lade sig registrere med deres emballager pr. 1. januar 2025.

Læs mere i forslaget til bekendtgørelsen her.

Nyt fra VANA - i din indbakke!

Skriv dig op til VANAs nyhedsbrev, så holder vi dig løbende opdateret om producentansvaret for emballage, vigtige deadlines og alt det virksomhederne skal have styr på, inden producentansvaret træder i kraft til oktober 2025!